Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób, jemy to danie na potęgę. Dorzucam tylko dwa dodatki

Dodano:
Bób z masłem i koperkiem Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Kiedy zaczyna się sezon na bób i jego cena spada do rozsądnej granicy, kupujemy go nawet codziennie. To najprostszy przepis.

Bob to dla mnie zdecydowanie jeden z najlepszych strączków. Nie wyobrażam sobie początku lata bez tego przysmaku. Żartuję nawet, że w tym czasie w połowie składam się z bobu, a w drugiej z czereśni i truskawek. I choć znam wiele pysznych przepisów z bobem w roli głównej lub jako dodatkiem, to ten jest zdecydowanie moim numerem jeden.

Jak zrobić gotowany bób z koperkiem i masłem?

Najważniejsze to ugotować bób do miękkości. Czas gotowania bobu będzie się różnił w zależności od tego, czy to młode strączki, które są delikatne i miękkie, czy już starsze. Można przyjąć, że będzie to przedział 8-15 minut. Najlepiej wyjąć jedno ziarno i spróbować, czy jest już gotowe.

Potem wystarczy bób odcedzić i do gorącego dodać masło, które się roztopi oraz koperek. Część osób tu pewnie zapyta: a co ze skórką? Czy trzeba obierać bób ze skórki? Odpowiedź jest prosta: można, ale nie trzeba. Ja należę do tych, którzy jedzą bób ze skórką. Raz, że nie chce mi się obierać każdego ziarna, dwa, że po prostu lubię bób w tej wersji. Jeśli jednak chcesz bób obrać, to zrób to w pierwszej kolejności. Potem najlepiej wrzucić go na patelnię z odrobiną masła, a kiedy się podgrzeje, dodać koperek i wymieszać.

Przepis: Bób z masłem i koperkiem

Szybki pomysł na bób.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
264 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g bobu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie bobuZagotuj osoloną wodę. Wrzuć bób i gotuj ok. 10-15 minut. W tym czasie posiekaj koperek.
  2. Szykowanie daniaUgotowany bób odcedź, gorący wymieszaj z koperkiem i dodaj masło.

Z czym podawać gotowany bób?

Masło i koperek to tylko jedna z możliwości na podanie gotowanego bobu. Jest pyszny także z masłem czosnkowym lub ziołowym (wymieszaj masło z posiekanym koperkiem, świeżym tymiankiem i solą). Świetnie smakuje także z natką pietruszki. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, polej gotowy płatkami chili przesmażonymi z masłem.

Smaczną i estetyczną opcją jest podanie bobu z odrobiną oliwy oraz uprażonymi na patelni ziarenkami czarnego sezamu. W tej wersji będzie lepiej wyglądać bez skórki, ponieważ soczysta zieleń będzie idealnie kontrastować z czarnymi ziarnami.


Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...